miratiirikainen "Sä oot ihan hyvä tyyppi, mutta perussuomalaisista en tykkää"

Steriloimislaki ja vapaaehtoinen lapsettomuus

 

Uusin steriloimislaki astui voimaan vuonna 1970.  Vuonna 1985 siihen tehtiin
merkittäviä muutoksia lisäämällä ensimmäiseen pykälään steriloinnin
edellytyksenä olevat kriteerit koskien ikää, synnyttäneisyyttä tai lasten
määrää. Sterilisaatio voidaan suorittaa sekä miehelle että naiselle.
Lapsettoman henkilön tulee olla 30 vuotta täyttänyt, ennekuin hän voi saada
sterilisaation.

 

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sterilisaatiolakia uudistettiin niin ikään 1970-luvulla. Kaikissa näissä maissa ikärajaksi on asetettu 25 vuotta. Lapsilukuperustetta laeissa ei ole. Ruotsissa ikärajaa on kritisoitu liian korkeaksi ja toivottu laskettavaksi 18 vuoteen.

 

Sterilisaatiota mainostetaan tehokkaaksi, hyväksi ja maailman eniten käytetyksi ehkäisymenetelmäksi. Kuitenkin 42 vuotta vanha lakimme syrjii vakaumuksellisesti lapsettomia, joista suurin osa on tiennyt vakaumuksensa jo lapsuudestaan saakka. Monissa tapauksissa lääkäri ei ole suostunut tekemään lähetettä sterilisaatioon, vaikka henkilö olisi täyttänyt 30 vuotta.

 

Äidiksi ja isäksi tulemiseen ei ole alaikärajaa. Lapsen voi saada siis jo teini-iässä. Sukupuolta voi vaihtaa 18-vuotiaana. Äänioikeuden saa 18-vuotiaana, samoin ajokortin. Ammatti valitaan usein jo alle 18-vuotiaana. Sterilisaatiota joutuu odottamaan vähintään 30-vuotiaaksi saakka.
Steriloimislakia miettineet työryhmät ovat tuoneet esille sen, että henkilö ei ole kypsä päättämään lisääntymiskyvystään alle 30-vuotiaana – ja siis nimenomaan lisääntymättä jättämisestä. Muissa asioissahan ihminen on juridisesti vastuussa 18:sta ikävuodesta alkaen.

 

Steriloimislaissa ei millään tavoin ole otettu huomioon vapaaehtoisesti lapsettomia, joille lapsettomuus on tärkeä osa identiteettiä.  Täysi-ikäisellä henkilöllä tulisi olla täysi oikeus päättää olla lisääntymiskyvytön loppuelämänsä. Vakaumuksellisia lapsettomia ei tulisi väheksyä lääkärien vastaanotoilla eikä muillakaan elämän osa-alueilla. Suomessa vapaaehtoisesti lapsettomia on arvioitu olevan vajaa 2% väestöstä eli noin 100 000 henkilöä. Me vapaaehtoisesti lapsettomat toivomme tämän lain tarkistamista ja toimimme mielellämme
avustavina asiantuntijoina tässä asiassa. Olemme sitä mieltä, että sterilisaatioikä tulisi laskea 25:een ikävuoteen Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Itse kyllä haluan lapsia, mutta ihan kohtuulliseltahan tuo esityksenne kuulostaa. Ei muuta kun lobbaamaan poliitikkoja.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Liittyyköhän ikäraja siihen, että generatiivisuuskriisi tulee tyypillisesti, oliko se nyt 30-40 -vuotiaana? 25-vuotiaana monilla on vielä kesken vakiintuminen, uran hankkiminen tms. Vaikka tuntisikin nuorena olevansa aivan varma ettei halua ikinä lapsia, ihminen voi muuttua.

Antro Pulkki

Nyt ollaan vaarallisella alueella!

Evolucion vs. "järki".

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Toki ei pidä epävarmoja lähteä steriloimaan ja mielestäni seulontaa voi tehdä esimerkiksi haastattelemalla henkilöä, jotta pääsee selville hänen vakaumuksensa laadusta. Meille vapaaehtoisesti lapsettomille tämä asia on usein täysin selvä, jopa ihan lapsesta saakka.

Tutkimusten mukaan eniten sterilisaatiotaan katuvat lapsia synnyttäneet naiset. Itse en ole sekuntiakaan katunut sterilisaatiotani.

Käyttäjän RiikkaJsk kuva
Riikka Jääskä

Kannattaa ottaa huomioon, että jonkin asian kriminalisoinnin (lailla kieltäminen) pitäisi aina vaatia vahvat perusteet. Nykylaki kriminalisoi alle 30-vuotiaiden sterilisaation, mutta yleensä vain silloin, jos henkilöllä ei ole kolmea lasta. Laki asettaa tässä ihmiset eriarvoiseen asemaan lasten lukumäärän perusteella.

Tutkimusten mukaan vähintään kolme lasta synnyttäneet naiset eivät kadu sterilisaatiotaan harvemmin kuin muut. Alle 30-vuotiaina steriloiduista vähiten katuvat lapsettomat ja eniten ne, joilla sterilisaation hetkellä oli alle 1-vuotias lapsi. Kirjoituksessa on siinä mielessä hyvin vankka pointti. Ottaisin esille myös sen, että lapsen voi adoptoida jo 25-vuotiaana, eikä hedelmöityshoidoissa tietääkseni ole alaikärajaa. Ihminen nähdään siis hyvin nuorenakin kypsäksi koko loppuelämää koskevan päätöksen tekemiseen silloin, kun päätös on lapsen hankkiminen, mutta ei silloin, kun päätös on olla hankkimatta lapsia. Oikeudenmukaistako?

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Abortin saa minkä ikäisenä tahansa ja monien mielestä se on murha. Sterilisaatio(iän lasku) nähdään kummallisena mörkönä ja holhousyhteiskunta aliarvioi kansalaisten omaa harkintaa ja järkeä tässä asiassa. On niitä suurempiakin ratkaisuja kansalaisten oman päätännän harkinnan varaan annettu.

Onko 16-vuotias kypsä äidiksi? Ei. Onko 25-vuotias kypsä adoptoimaan lapsen? Kiikun kaakun. Onko 25-vuotias liian nuori päättämään omalta kohdaltaan siitä, haluaako lisääntyä? Monet, jotka ovat varmoja asiasta, ovat siitä varmoja jo 25-vuotiaana, useat jo aiemmin!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sellaisille naisille, joille kierukka sopii, se on mahtava, jää kuukautiset pois. Naisen sterilisointi ei estä kuukautisia eli se ei välttämättä ole paras ehkäisykeino.

Miehille vasektomia on ehdottomasti paras ehkäisykeino. Itselleni oli yllätys, että siemennesteeseen, sen määrään jne. leikkauksella ei ollut mitään vaikutusta. Jotkut väittävät sen vapauttavan ja sitä kautta parantavan aktiviteettia ja kokemuksia, mutta itse en sellaista huomannut. Kondomit ovat sukupuolitautien kannalta hyviä, mutta muuten hirveitä. Jos mies luottaa naisen hoitavan ehkäisyn, voi hyvin helposti päätyä isäksi ja hedelmöityksen jälkeen mies ei voi asialle enää mitään.

Koska miehet ja naiset ovat noin epätasa-arvoisia ehkäisykeinojen suhteen, olisi tärkeää, että ainakin miesten ikärajaa alennettaisiin ja vaikka pakotettaisiin laittamaan siemeniä "pankkiin".

PS.
Typerää ehkäistä keskustelua hyväksymisellä.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Hyviä näkökulmia, Raimo. Olemme vapaaehtoisesti lapsettomien kesken toisinaan pohtineet sitä yksityiskohtaa, että moniko isä on loppujen lopuksi ilman omaa päätöstään ja/tai haluaan tullut isäksi.

p.s. kiitos huomautuksesta, poistin mokoman asetuksen ja "vapautin" kommentoinnin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Parisuhteet ovat lastenteon osalta valitettavan usein huijauspeliä ja siinä mies on yleensä se heikompi osapuoli. Mies ei käytännössä koskaan saa lapsia erotilanteessa itselleen, paitsi jos nainen niin haluaa, ja maksaa kiltisti elatusmaksuja.

[kieli poskessa] Ainoa tapa, jolla mies voi tuossa pelissä käsittääkseni "voittaa", on elää selibaatissa kunnes täyttää 30 v, mennä leikkaukseen ja käyttää iskurepliikkinä "haluaisitko olla syntymättömien lasteni äiti?", joka lienee tehokkain, kun biologinen kello saman ikäisten synnyttämättömien naisten parissa alkaa aika rajusti tikittämään. Naista voi sitten helposti vaihtaa, kun hedelmättömyyshoidot nousevat puheenaiheeksi.

Syy siihen, miksi itse en ole halunnut lapsia johtuu siitä, että minä synnyin tilanteessa, jossa vanhempieni ei olisi pitänyt tehdä minua. He erosivat, kun olin puolivuotias. En kuitenkaan halunnut täysin sulkea pois sitä mahdollisuutta, että haluaisin isäksi, ennen kuin täytin 45, joka on jo liian korkea ikä siihen hommaan. Sekin täytyy myöntää, että en kovin paljon tai syvällisesti asiaa (vasektomiaa) ajatellut ja luotin parisuhdekumppaneiniini.

Lapset ja vanhemmuus ovat ihania asioita, kun tilanne on oikea, kamalia kun ne ovat pakotettuja tai väärässä tilanteessa.

Kiitos vapautuksesta. Kaikkein pahimmat kommentit voi tietysti jälkikäteen poistaa, mutta ei sekään ehkä ole järkevää. Ne tahraavat enemmän kirjoittajansa mainetta kuin blogistin.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Kun näen (ehjän) perheen, jossa lapset ovat haluttuja, rakastettuja ja jossa vanhemmat silminnähden nauttivat jälkikasvustaan ja heidän seurastaan, niin ei voi kuin 110% liputtaa tällaisen lapsiperheen puolesta. Valitettavasti sellaista näkee aika harvoin - toki ymmärrän sen, että lapsiperheen, niinkuin ei minkään muunkaanlaisen perheen, arki aina ole sitä iloa ja onnea. Olen kohdannut paljon tilanteita, joissa tunnen surua perheen lasten puolesta, kun he eivät saa sitä aikaa ja kiintymystä, joka minun mielestäni lapsille kuuluu antaa, jos niitä on halunnut. Olen sitä mieltä, että kun on vanhemmaksi ryhtynyt, siihen pitää myös panostaa. Lapsuuden kotiolot vaikuttavat läpi elämän.

On totta, että mies on eriarvoisessa asemassa ja naisen on helpompi haluta ja saada lapsia. Siksipä vapaaehtoisesti lapsettomia naisia syyllistetään enemmän, kuin vapaaehtoisesti lapsettomia miehiä. Naiseus tai miehisyys ei ole lapsiluvusta kiinni, vaan ihan muista asioista, ja on vanhanaikaista mitata näitä asioita lapsiluvun tai niitä haluamattomuuden perusteella.

Mitä tulee ehkäisytapoihin, kierukkakaan ei kaikille naisille sovi, vielä harvemmalle e-pillerit. Kun on varma asiasta, niin sterilisaatio on luotettava ja sivuvaikutukseton keino. Kun asiantuntijat väittävät, että ihminen ei ole kypsä päättämään sterilisaatiostaan ennen 30 vuoden ikää, niin miten he, tai kukaan muukaan, sen voivat tietää, elleivät haastattele asianomaista henkilöä?? Olen itse toiminut terveydenhuoltoalalla 1990-luvulta lähtien ja oppinut sen, että potilasta haastattelemalla saa yleensä ne tärkeimmät tiedot ja niiden pohjalta voi ammattilaisena tehdä arvion.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Viestitin pari kertaa kansanedustajille steriloimislain muutostarpeesta.
Näemme jatkossa, kiinnostaako steriloimislaki päättäjiä.
Kukaan ei ole vielä ilmoittanut keräävänsä lakialoitetta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lähetin kansanedustajille sähköpostin, jossa on lakiteksti sterilointilain muuttamiseksi.

Viesti kansanedustajille.
Lakialoitteen malli: Steriloimislain muutostarve, ikärajan lasku pohjoismaiselle tasolle ja säädösten helpottaminen

Arvoisat kansanedustajat,
Suomen vanhanaikaisen steriloimislain muutoksesta tarvittaisiin hallituksen esitys tai kansanedustajien lakialoite.
Lakialoitteen tekeminen on nyt helppoa, koska tein pohjan lakialoitteen sisällöstä.
Tekstin voi kopioida lakialoitteeseen ja kerätä siihen allekirjoittajia.

Steriloimisen ikärajan muutos koskee suuren enemmistön, eli yli 25-vuotiaiden, oikeuksia.

Turhan sääntelyn purkamiseksi voi samalla helpottaa steriloimisoikeutta lapsimäärän ja terveyssyiden perusteella.

Lakialoite pohjoismaisesta steriloimislaista voisi olla näin:
- - - LAKIALOITTEEN ALKU - - -

Lakialoite LA (NUMERO/2017 vp)

(ENSIMMÄINEN ALLEKIRJOITTAJA)

Lakialoite laiksi steriloimislain muuttamisesta

Eduskunnalle

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lakialoitteessa ehdotetaan steriloimislain ikärajan muuttamista pohjoismaiselle tasolle eli 25 vuotta, lapsiluvun laskemista kahteen, lupakäytännön helpottamista ja rangaistusten lieventämistä.

PERUSTELUT

Suomen steriloimislaissa 1985 on määritelty tiukat ehdot steriloimiselle ja niitä ei voi pitää nykyaikaan sopivina.

Tasapuolisuus
Nykyinen laki asettaa ihmiset eri asemaan iän, lapsiluvun ja terveydentilan perusteella.

Itsemääräämisoikeus
Yksityiselämään kuuluu yksilön oikeus määrätä itsestään ja ruumiistaan.
Steriloimislain pitäisi antaa nykyistä enemmän mahdollisuuksia päättää itse lisääntymiskyvystään.

Ikäraja
Steriloimisen yleinen ikäraja Suomessa, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa.
Ikärajaa voidaan pitää kohtuuttoman korkeana verrattuna moniin muihin oikeuksiin.
Yleinen steriloimisen ikäraja on Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa 25 vuotta.
Myös Suomessa ikärajaksi pitäisi säätää enintään pohjoismainen 25 vuotta.
Tasa-arvoinen steriloimisen ikäraja olisi 18 vuotta, mutta jos sitä ei olla valmiita säätämään, 25 vuotta on parempi kuin nykyinen 30 vuotta.
Moni 25-vuotias voi päättää, ettei halua enempää lapsia.
Lisäksi joillekin vapaaehtoinen lapsettomuus on tärkeä valinta.
Väestöliiton Perhebarometrin 2015 mukaan lapsettomaksi jäämistä suunnitteli lähes 13 prosenttia kaikista 20–40-vuotiaista suomalaisista.

Lapsimäärä
Steriloimislain lapsimäärävaatimus ei vastaa nykyaikaa, koska harvat haluavat nykyään kolme lasta.
Lapsimääräksi on perusteltua säätää kaksi lasta.

Katumisriski
Steriloimisessa on katumisriski, siksi sen hakijalle pitäisi painottaa ratkaisun olevan lopullinen.
Steriloimista katuu vain noin 5% ja suurin osa heistä on synnyttäneitä naisia ja hyvin harva katuvista hakeutuu sterilisaation purkuleikkaukseen.
Lakitekstissä voidaan määritellä, että steriloimista katuvan pitää itse maksaa purku tai lapsettomuushoito.

Lääkärin päätös
Terveyssyistä steriloimisen suorittamiseen pitäisi yleensä riittää yhden lääkärin päätös ja itseä koskevan steriloimisluvan hakeminen Valviralta on turha vaatimus itsemääräämisoikeuden kannalta.

Rangaistukset
Mikäli steriloimislaissa pidetään rangaistuksen säätämistä tarpeellisena, mahdollisesta säännösten noudattamatta jättämisestä on kohtuutonta tuomita vankeutta steriloimisen suorittajalle, siksi laissa riittäisi sakkorangaistus.

Yleiset perusteet
Steriloimisessa käyminen ulkomailla ei ole laissa kiellettyä, joten Suomen lainsäädännössä on perusteltua sallia nykyistä lakia suurempi oikeus steriloimiseen kotimaassa.

Steriloiminen on luotettava ja turvallinen ehkäisymenetelmä.
Hormonaaliset ehkäisymenetelmät aiheuttavat terveydellisiä sivuvaikutuksia ja hormonipäästöjä vesistöihin.
Helpompi steriloimisen saaminen kotimaisessa terveydenhoidossa vähentäisi ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja huostaanottoja.

Lakialoitteen tarkoituksena on lisätä yksilön oikeuksia saada steriloiminen kotimaisessa terveydenhoidossa ja helpottaa siihen liittyviä säädöksiä.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen:

Laki
steriloimislain 1 §:n, 3 §:n, 4 §:n ja 10 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan steriloimislain (24.4.1970/283) 1 §:n 1 ja 2 kohdat, sellaisena kuin ne ovat laissa 31.1.1985/125,
lisätään 3 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 31.1.1985/125, uusi 3 momentti,
muutetaan 4 §:n 1 momentin 2, 3, ja 4 kohdat, 2 momentti ja 3 momentti, sellaisena kuin ne ovat laissa 28.6.2002/564,
ja muutetaan 10 §, seuraavasti:

1 §
Steriloimiseen voidaan tämän lain säännöksiä noudattaen asianomaisen henkilön pyynnöstä ryhtyä:

1) kun hän on synnyttänyt kaksi lasta tai hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kaksi alaikäistä lasta;

2) kun hän on täyttänyt kaksikymmentäviisi vuotta;
— — — — — — — — — — — —

3 §
— — — — — — — — — — — —
Mikäli steriloimisen jälkeen haluaa steriloimisen purkamisen tai lapsettomuushoitoja, pitää maksaa hoidon kustannukset kokonaan itse.

4 §
Steriloimiseen voidaan ryhtyä:
— — — — — — — — — — — —

2) 1 §:n 3, 4, 5 ja 6 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa yhden lääkärin päätöksellä;

3) 2 §:ssä tarkoitetussa tapauksessa terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla; sekä

4) 1 §:n 7 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa yhden lääkärin päätöksellä.

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun päätöksen tulee sisältää toimenpiteen suorittavan lääkärin tai muun lääkärin antama kirjallinen lausunto, jossa hän ilmoittaa toimenpiteen syyt ja toteaa tarvittavien edellytysten olevan olemassa.

Jos yhden lääkärin päätös on kielteinen, voidaan lupaa steriloimiseen pyytää terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta.
— — — — — — — — — — — —

10 §
Se, joka on suorittanut luvalliseksi todettavan steriloimisen tai sitä yrittänyt tämän lain säännöksiä noudattamatta, tuomittakoon sakkoon.

Tämä laki tulee voimaan (PÄIVÄMÄÄRÄ).

Helsingissä (PÄIVÄMÄÄRÄ)

(ALLEKIRJOITTAJAT)

- - - LAKIALOITTEEN LOPPU - - -

Nykyinen steriloimislaki on sisällöltään:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1970/19700283

Steriloimisen Ikärajan laskemista 25-vuoteen ajaa Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry.
http://vapaaehtoisestilapsettomat.fi/sterilisaatio/
Ikärajan lasku on myös Vasemmistonuorten ja Vihreiden ohjelmassa.

Tämä lakialoitteen malli on julkisesti näkyvillä fb-sivullani ketjussa:
https://www.facebook.com/antero.saamaki/posts/1111...
Voin pyynnöstä muokata sen tekstiä.

Kansanedustajat, jos vastaatte viestiin, haluamme oikeuden julkaista vastauksia.

Monien lakimuutosta haluavien puolesta,
Antero Säämäki, 51-v, Pori

- - - UUSI LAKITEKSTI - - -

Laki olisi muutoksen jälkeen seuraava muutettujen pykälien (NUMERO/2017) osalta:

Steriloimislaki 24.4.1970/283

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 § (31.1.1985/125)
Steriloimiseen voidaan tämän lain säännöksiä noudattaen asianomaisen henkilön pyynnöstä ryhtyä:

1) kun hän on synnyttänyt kaksi lasta tai hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kaksi alaikäistä lasta; (NUMERO/2017)

2) kun hän on täyttänyt kaksikymmentäviisi vuotta; (NUMERO/2017)

3) kun raskaus vaarantaisi hänen henkensä tai terveytensä;

4) kun hänen mahdollisuutensa muulla tavoin ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot;

5) kun on syytä otaksua, että hänen jälkeläisillään olisi tai heille kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika; (28.6.2002/564)

6) kun hänen sairautensa tai muu siihen verrattava syy vakavasti rajoittaa hänen kykyään hoitaa lapsia; tai (28.6.2002/564)

7) kun henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa. (28.6.2002/564)

3 §
Ennen kuin steriloiminen tämän lain mukaan suoritetaan, steriloimista haluavalle on selvitettävä steriloimisen merkitys ja vaikutukset sekä muut mahdollisuudet estää raskaus.

Mikäli steriloimista pyytänyt henkilö on avioliitossa, on hänen aviopuolisolleen varattava mahdollisuuksien mukaan tilaisuus saapua 1 momentissa tarkoitettuun tilaisuuteen, ja aviopuolisoille on tällöin, milloin siihen katsotaan olevan syytä, selvitettävä, siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään, kumman steriloiminen 1 §:n säännökset huomioon ottaen on tarkoituksenmukaisempaa, ja annettava tarvittaessa tilaisuus vielä harkita, kumpi heistä pyytää steriloimista.

Mikäli steriloimisen jälkeen haluaa steriloimisen purkamisen tai lapsettomuushoitoja, pitää maksaa hoidon kustannukset kokonaan itse. (NUMERO/2017)

4 §
Steriloimiseen voidaan ryhtyä:

1) 1 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa steriloimisen suorittavan lääkärin päätöksellä;

2) 1 §:n 3, 4, 5 ja 6 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa yhden lääkärin päätöksellä; (NUMERO/2017)

3) 2 §:ssä tarkoitetussa tapauksessa terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla; sekä (NUMERO/2017)

4) 1 §:n 7 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa yhden lääkärin päätöksellä. (NUMERO/2017)

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun päätöksen tulee sisältää toimenpiteen suorittavan lääkärin tai muun lääkärin antama kirjallinen lausunto, jossa hän ilmoittaa toimenpiteen syyt ja toteaa tarvittavien edellytysten olevan olemassa. (NUMERO/2017)

Jos yhden lääkärin päätös on kielteinen, voidaan lupaa steriloimiseen pyytää terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta. (NUMERO/2017)

Edellä 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetun lääkärin päätöksen tarkemmasta sisällöstä voidaan säätää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

10 §
Se, joka on suorittanut luvalliseksi todettavan steriloimisen tai sitä yrittänyt tämän lain säännöksiä noudattamatta, tuomittakoon sakkoon. (NUMERO/2017)

Toimituksen poiminnat