miratiirikainen "Sä oot ihan hyvä tyyppi, mutta perussuomalaisista en tykkää"

Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson aliarvioi vapaaehtoisesti lapsettomia

Sterilisaatio on pysyvä ehkäisymenetelmä, josta säädetään Suomessa lailla. Steriloimislaki on vuodelta 1970. Sterilisaation yleinen ikäraja Suomessa on tällä hetkellä 30 vuotta, mikä on korkein itsemääräämisoikeutta rajoittava kotimainen alaikäraja. Tutkimusten mukaan sterilisaatiota katuvat ovat useimmiten jo synnyttäneitä naisia ja lapsettomat hyvin harvoin katuvat sterilisaatiota - iästä riippumatta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1970/19700283

 

Vapaaehtoisesti lapseton määritellään ihmiseksi, jolla ei ole lasta, joka ei aio hankkia lapsia ja joka ei myöskään ole aktiivisesti yrittänyt tulla vanhemmaksi. Vapaaehtoisesti lapsettomia on
Suomessa Väestöliiton mukaan noin 5-7 prosenttia hedelmällisessä iässä olevasta väestöstä.

 

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry on vuonna 2012 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vapaaehtoisesti lapsettomien oikeuksia ja tasa-arvoa sekä tarjota vertaistukea. Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry pitää sterilisaatioikärajaa kohtuuttoman korkeana muihin oikeuksiin verrattuna.

 

Peruspalveluministeriltä kysyttiin taannoin, aikooko hallitus laskea sterilisaation alaikärajaa Suomessa 25 vuoteen, kuten se muissa Pohjoismaissa tällä hetkellä on, ja pitäisikö steriloimislakia muilla keinoin muuttaa, jotta ihmiset ovat sen edessä tasavertaisessa asemassa?

 

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson vastasi mielestämme varsin ylimielisesti esitettyyn kysymykseen. Hän toisti vastauksessaan niitä asioita, joita jo kysymyksessäkin oli esitetty sekä toi varsin heppoisasti esille sen, miksi steriloimislain muuttaminen hänen mielestään ei ole ajankohtainen. Suurin huoli hänellä oli toimenpiteen katumisriskistä:


”Steriloimistoimenpiteestä päätettäessä on
arvioitava toimenpiteeseen liittyvä katumusriski. Noin viisi prosenttia
steriloimisen hankkineista katuu sitä myöhemmin. Nuori ikä on merkittävä
vaaratekijä katumusriskiä arvioitaessa. Alle 30-vuotiaana steriloiduista joka
kolmas on ajoittain katunut päätöstä ja joka kuudes hakeutuu steriloinnin
purkuun. Purku palauttaa hedelmällisyyden kuitenkin vain noin puolelle.
Steriloimisen purkaminen on myös itse steriloimistoimenpidettä huomattavasti
vaativampi toimenpide.”


Guzenina-Richardson ei ota lainkaan huomioon sitä seikkaa, että a) sterilisaatiota kadutaan yleisesti varsin vähän b) katujia ovat lähes poikkeuksetta synnyttäneet naiset c) Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry on ehdottanut huolellista haastattelua sterilisaatiota haluaville henkilöille ennen kyseistä toimenpidettä d) steriloimista ei mielestämme tarvitse purkaa, kun sen kerran on halunnut.


Maria Guzenina-Richardsonin mielestä steriloiminen on monin tavoin poikkeuksellinen terveydenhuollon toimenpide ja pysyvään lapsettomuuteen johtavana puoltaa suhteellisen korkean ikärajan asettamista.


http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_213_2013_p.shtml


Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry on sitä mieltä, että ministeri Guzenina-Richardson ei ole vaivautunut perehtymään olemassa oleviin tutkimuksiin koskien vapaaehtoista lapsettomuutta ja sterilisaation katumista. Hän ei ole ottanut huomioon, että vapaaehtoisesti lapsettomat eivät ole niitä henkilöitä, jotka muuttavat mielensä perheen lapsiluvun suhteen, vaan vapaaehtoisesti lapsettoman tavoitelapsiluku on 0. Hän ei ota myöskään huomioon muiden ehkäisymenetelmien sopivuutta – tai sopimattomuutta, sivuvaikutuksia ja kustannuksia. Guzenina-Richardson ei ilmeisesti näe ristiriitaa siinä, että esimerkiksi hedelmöityshoitoihin voi hakeutua jo 25-vuotiaana ja sukupuoltaan voi vaihtaa 18-vuotiaana. Lapsen saantiin ei ole alaikärajaa, sen sijaan pysyvään ehkäisymenetelmään on alaikäraja – 30vuotta! Huomion arvoista on myös raskauden keskeytyksien määrä Suomessa: vuonna 2011 tehtiin 10 490 raskaudenkeskeytystä eli 9,0 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15–49-vuotiasta) naista kohti. Keskeytysten määrä nousi hieman (2 %) edellisestä vuodesta. Yksi syy raskauden keskeytyksien lisääntymiseen 1990-luvulta lähtien on ehkäisyn kustannukset.

 

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tilastot/aiheittain/seliterveys/raskaudenkeskytykset/raskaudenkeskeytykset


Suomessa sterilisaatiota katuu ja sterilisaation purkuun hakeutuu noin 20 ihmistä vuosittain – ja heistä ylivoimainen enemmistö on synnyttäneitä naisia.


http://vapaaehtoisestilapsettomat.fi/artikkeleita/sterilisaatio/


Emme ole tyytyväisiä ministeri Guzenina-Richardsonin
vastaukseen ja asenteeseen, vaan tulemme jatkamaan asiamme edistämistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MinnaSetl kuva
Minna Setälä

Arrgghh.... itse odotin jo teini-iästä asti sitä päivää kun täyttäisin 30 ja saisin piuhat poikki, koska en ole ikinä halunnut lasta, en edes pidä lapsista.........(hyi mua) ... no se päivä koitti ja sain lähetteen lääkäriltä ... meni 9kk että pääsin operaatioon.. 8kk kohdalla oli pakko lopettaa pillereiden syöminen kun pää ei enää kestänyt sitä hulluutta jonka ne aiheuttaa... sterilisaatio tehtiin 12.2.99 ja tyttäreni syntyi 27.10.99.... raskaustestiähän ei tehty sterilisaatiota ennen, epikriisissä vaan luki että munajohtimet turvonneet (selvä raskauden merkki)..... lasta en kadu ikinä, mutta se että ei uskota sitä jos nainen 15 vuotta hokee gynelle että ei koskaan halua lapsia (vastaus: kyllä sun mielesi vielä muuttuu... no ei muuttunu) sitäpaitsi miehet saa sterilisaation paljon nuorempina (mikä on todellakin epäreilua) joku järki tähänkin asiaan oikeesti on saatava... >:(

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Tapauksesi on tyyppiesimerkki kyllä-mielesi-vielä-muuttuu-kommentteineen, paitsi että suurempi osa raskaaksi tulleista vapaaehtoisesti lapsettomista teettää abortin. Esimerkiksi omalla kohdallani ei olisi tullut kuuloonkaan synnyttää lasta.

Käyttäjän MinnaSetl kuva
Minna Setälä

No se raskauskin tuli todettua vasta kun ei housut mahtunu jalkaan... ja siinä vaiheessa abortti olisi ollut myöhäistä ja lapsen isä oli jo onnessaan... se onni kyllä loppu siihen mutta en silti kadu... edelleenkään en lapsista tykkää mut onhan toi rakkain ja rasittavin..

Käyttäjän JanitaJunttila kuva
Janita Junttila

Minä olen odottanut viisi vuotta että pääsisin leikkaukseen ja vielä pitää odottaa vuosi. Ärsyttää että joutuu näin kauan odottamaan. Ongelmana on vielä se, että käyttämäni ehkäisy ei ole minulle sopiva ja sivuvaikutukset ovat pahat. Tässä nyt vain on vielä kestettävä se vuosi ennen kuin pääsen niistä pillereistä eroon. Lapsia en halua minun sairauksieni takia mutta ne eivät kuulemma oikeuta siihen että pääsisin aikaisemmin sterilisaatioon.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Tunnetteko paljonkin ihmisiä, jotka olisivat kehuneet, että "ai hitto, miten kivan olon ja hyvän voinnin e-pillerit aiheuttavat!"? Minä en. Aikanani vuosikaudet pillereitä popsin ja kun lopetin, on kuin olisin uudestisyntynyt. Elämä muuttui monin tavoin paremmaksi luomu-tilassa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Koska kansanedustajat vaikenevat steriloimislain muutostarpeesta, siitä tehtiin kansalaisaloite.
Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
"Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401

Toimituksen poiminnat