miratiirikainen "Sä oot ihan hyvä tyyppi, mutta perussuomalaisista en tykkää"

Itsenäisen Hollolan puolesta

  • Itsenäisen Hollolan puolesta


Eilen klo 14:00 Hollolan kunta julkisti mediatiedotteen, jossa oli kerrottu niistä säästötoimista ja linjauksista, jotka on tarkoitus lyödä lukkoon kesäkuun kunnanvaltuuston kokouksessa. Säästöjen taustalla on vahva tahtotila säilyttää Hollola itsenäisenä kuntana. Itsenäisyyttä puolustavat ne seikat, että hollolalaisista 83% äänesti aikanaan itsenäisen Hollolan puolesta sekä viime syksyn turuilla ja toreilla kuullut kuntalaisten kommentit. 

 Kuntien taloustilanne ei ole kuntalaisillekaan yllätys – siitä on suitsutettu ihan jatkuvasti. Uuden kunnanvaltuutetun näkökulmasta taloustilanne realisoitui vasta tänä vuonna, kun meille useissa eri tilaisuuksissa lukuja ja arvioita esiteltiin. Monikaan ei uskonut, että tilanne on niin huono, kuin se on. Jos mitään toimia ei tehtäisi, Hollola ajautuisi kriisikunnaksi jo vuonna 2015. Pahimmassa tapauksessa kriisiytyminen tarkoittaa sitä, että päätösvalta siirtyy valtiovallalle ja Hollolaa aletaan liittää osaksi Lahtea. Päätettiin, että lautakunnat alkavat valmistella säästökohteita ja jokainen lautakunta kävi varsin tiheällä kammalla läpi toimialaansa ja mietti useissa eri seminaareissa ja palavereissa säästökohteita ja –summia.Itse olin sote-ryhmässä, koska olen perusturvalautakunnan jäsen ja aihealue ei ole se kaikkein helpoin, kun puhutaan ihmisten hengestä, terveydestä ja hyvinvoinnista. Piti siis löytää sellaiset toimet, jotka eivät olennaisesti huononna kuntalaisten asemaa. Kokoonnuimme useita kertoja eri kokoonpanoissa ja kävimme keskusteluja eri tahojen kanssa ennen kuin päädyimme niihin säästöesityksiin, jotka sitten valtuustoseminaarissa viime viikonloppuna esiteltiin. Säästöjä olisi pitänyt löytää 1-2 miljoonaa euroa enemmän, mutta niitä ei tähän hätään löytynyt, koska sosiaali- ja terveydenhuolto sisältää niin paljon lakeja ja asetuksia, joiden mukaisesti palvelut pitää hoitaa.Suurin kysymys lienee Vesikansan terveysaseman kohtalo. Peruspalvelukeskuksen johtaja kertoi vierailleensa Vesikansassa ja kehui terveysaseman olevan erittäin toimiva ja henkilöstön olevan erittäin motivoitunutta ja sitoutunutta työhönsä. Kuitenkin Vesikansan terveysaseman
olemassa olo on jälleen uhattuna. Minä en luvannut vaaleissa, että terveysasema säilytetään, mutta lupasin vastustaa asiaa. Olen myös sitä mieltä, että sote-palvelut vesikansalaisille tulee taata tavalla tai toisella – mahdollisesti liikkuvan yksikön turvin. Oivassa ja Aavassa on alkanut niin sanottu Älybussi-hanke ja seuraan mielenkiinnolla, miten hanke etenee ja mikä on lopputulema; eli mitä palveluita liikkuva yksikkö tulee tarjoamaan ja kenelle. Lisäksi Kalliolan koulun remontin yhteydessä on tarkoitus rakentaa tilat, joissa tarjotaan osa Vesikansan sosiaali- ja terveyspalveluista.Valitettavasti talous on nyt se ensisijainen sanelija päätöksenteossa. Valtuustoryhmät allekirjoittivat 19.4.2013 kunnan talouden sopeutusohjelman vuosille 2014 – 2016. Ohjelmalla haetaan säästöjä yhteensä noin 7 miljoonan euron edestä. Vaikka päättäjiä on helppo mollata, niin tällainen sopimus ja yhdessä sitoutuminen puoluekannasta riippumatta osoittaa poikkeuksellisen suurta vastuunkantoa ja Hollola henkeä. Meillä jokaisella on kipukohtamme säästökohteissa ja myös monia meistä ja meidän perheitämme säästöt koskettavat ikävällä tavalla - ne on vain pitänyt hyväksyä. Tämä on vaikea tie, mutta sen tavoitteena on Hollolan säilyttäminen itsenäisenä kuntana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Arto Laine

Hollola ei ole mitenkään suvereeni nykyäänkään. Suuri osa käy töissä Lahdessa ja hakee sieltä palvelut.

Vähintään Hollola, Nastola, Asikkala ym. pitäisi liittä Lahteen, jolloin yhteinen maankäytön ja liikenteen ja palveluiden suunnitteleminen olisi mahdollista.

Nykyisille kunnille voi jättää päätösvaltaa lähipalveluista, paikallisista asemakaavoista, päiväkodeista, peruskouluista. Nykyiset kuntapoliitikot saisivat pitää aluelautakuntansa.

Hollolan ja Nastolan edustus Suur-Lahden valtuustossa voidaan turvata kiintiöillä, budjettiresurssit jaettaisiin asukaslukujen suhteessa.

"Itsenäisestä" Hollolasta puhuminen on tyhjänpäiväistä persupopulismia. Salpakankaan asukkaalla ei ole mitää erityistä Hollola-identiteettiä, hän mieltää olevansa kotoisin Salpakankaalta, joka on Lahden kaupunginosa.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Itse en näe minkä takia se että käy toisessa kunnassa töissä olisi mitenkään riippuvaisuuden osoitus toisesta kunnasta. Ottaen huomioon että suuri osa palveluista ja toimistoista jne. sijaitsee kaupungeissa, niin on luonnollista että ympäryskunnista menee ihmisiä sinne töihin. Jos aina vain laajennettaisiin kuntia sen mukaan mistä päin tulee ihmisiä tekemään töitä omassa kunnassa, niin pian olisi vain yksi iso kunta.

Toisaalta, se taas on syy liitokselle jos toinen kunta järjestää julkiset palvelut. Yksityisten palveluiden käyttö taas on vapaiden markkinoiden hallussa eikä millään tapaa liity kunnallispolitiikkaan jos vaikkapa kunnassa X on elokuvateatteri ja sairaala, kun taas kunnassa Y ei ole kumpaakaan, elokuvateatteri ei ole pätevä syy, mutta sairaala on.

En Hollolan tilanteesta tiedä, mutta itse olen vain sitä mieltä että kunnat jotka eivät pärjää taloudellisesti tulee saada vain vähän myötätuntoa, mutta jos kunta pystyy itse järjestämään julkiset palvelunsa ongelmitta taloudellisesti sekä järjestelmällisesti, niin ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

...sanoo hän, joka ilmoittaa asuinpaikakseen ulkomaat.

Raimo Luukkanen

Liitokset tulevat ennemmin tai myöhemmin, mutta voisitte Lahden sijasta liittyä Helsinkiin? Silloin olisitte Pohjois-Helsinkiä ja sen mukaan saisitte yliopiston osia ja työllisyyttä Hollolaan?

Arto Laine

Tyypillinen törähdys persupopulistilta. Edes kuntauudistusta ei osata ottaa vakavasti ja vastuullisesti...

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Vierastan pelkästään puoluekantaan perustuvaa kritiikkiä - ajatuksien ja mielipiteiden osalta rakentavan kritiikin otan aina vastaan, mutta tuollainen "persupopulismi"-jaakaaminen on aika lapsellista. Itse en vihaa enkä vainoa minkään puolueen edustajia.

Mitä tulee Hollolan säästöihin, voivat hollolalaiset listata parempia ideoita/säästökohteita ja toimittaa listan vaikka kuntaan. Uskon, että ideat ovat puoluekannasta riippumatta tervetulleita.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Hollolahan on jo isäntäkuntana mitä tulee peruspalveluiden järjestämiseen ja kyseisellä mallilla palveluiden on mahdollisuus jatkua tulevaisuudessakin riippumatta siitä, millainen sote-alue tälle seudulle lopulta tulee.

Mitä tulee työpaikkaomavaraisuuteen, työssäkäyntialuehan ei tälläkään hetkellä ole kytköksissä kuntarajoihin.

Käyttäjän veksi kuva
veikko kärkkäinen

Lahdessa työssä käyvät ihmiset vastavuoroisesti käyttävät Lahden palveluita ja siten ylläpitävät työllisyyttä siellä.

Jos kuntaliitokseen menette, alkaa palveluitten alasajo Hollolassa ja muissakin liitoskunnissa. Se on lähes ainoa tie saada säästöjä aikaan.

Kannattaa ottaa oppia vaikka Salosta ja Kouvolasta. Kummankin kuntaliitokset peruttaisiin vähän äkkiä, jos entiset maasetukunnat siitä pääsisivät äänestämään.
Ainoa hyöty minkä näin äkkiä voisin sanoa, on linja-auton kaupunkilipun ulottuminen nyt nyös liitoskuntien alueille.
Kaikki verot ja maksut ovat nousseet, piiloverotus (vesi, sähkö, kaukolämpö yms)nousseet ja nousevat yhä. Silti talous pohjalukemissa.
Liitosporkkanarahat eivät riitä edes liitoksen aiheuttamiin kustannuksiinkaan.

Tosin täytyy sanoa kun ei ole ennustajakaan, että sama tilanne voi olla kunnilla edessä ilman liitoksiakin. Siis suo siellä, vetelä täällä.

Viivi Metsälä

Kuinka itsenäinen kunta on, jos sillä ei ole edes lukiota? On hyvin ikävää huomata, että kunnassamme lukiokoulutusta arvostetaan mitättömän vähän. Sillä meissä nuorissahan se tulevaisuus pitäisi olla, mutta jos meitä ei kannusteta yleissivistävään kouluun, josta on hyvät mahdollisuudet päästä jatkamaan opiskeluja tärkeiden ammattien, kuten lääkärien ja psykologien pariin, ei tulevaisuus hyvältä näytä.
On myös huolestuttavaa, että nuorten ja lasten mielenterveysongelmien lisääntyessä lapset ja nuoret laitetaan isoihin massoihin, joissa yksilöt häviävät muiden joukkoon. Tämän seurauksena voi olla merkittäviä seurauksia, mm. suuria tragedioita, joita tässäkin valtiossa on jo nähty.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Itsekin olin siinä porukassa vielä syksyllä, joka sanoi lukion lakkauttamispuheille, että onhan Kärkölässäkin lukio, niin emme me täältä sitä lakkauta! Silloin minulla ei ollut oikeastaan aavistustakaan, millainen tilanne Hollolassa todellisuudessa oli.

Viikonlopun valtuustoseminaarissa pidettiin erilaisia puheenvuoroja ja tämä lukiokysymys oli ylivoimaisesti puhuttavin aihe. Kyllä tätä asiaa monelta kantilta pohdittiin, ennen kuin nimet lyötiin talouden sopeuttamisohjelmaan.

Viivi, jaan huolesi lasten ja nuorten ongelmista kanssasi ja toivon, että voin jossain toisessa kohdassa olla mukana tekemässä sellaisia päätöksiä, jotka ovat eduksi tulevaisuutemme toivoille.

Toimituksen poiminnat