miratiirikainen "Sä oot ihan hyvä tyyppi, mutta perussuomalaisista en tykkää"

Eduskuntavaaliehdokkaat - muistakaa köyhiä

Kun tutkitaan toimeentulotukitilastoja, voidaan todeta, että köyhyys koskettaa ihan kaikkia maakuntia ja kaikkia kuntia. Toimeentulotuen bruttomenot ovat tuplaantuneet kahden vuosikymmenen aikana.  Vuonna 2010 koko maassa toimeentulotukea sai 375 152 henkilöä. Lähes kaikissa ikäryhmissä oli kasvua, mutta merkittävin ryhmä olivat 20 -24-vuotiaat nuoret aikuiset. Määrällisesti suurin ryhmä ja myös eniten kasvua oli yksinelävien ryhmässä. Sosioekonomisen aseman mukaan eläkeläiset ja opiskelijat olivat suurimmat ryhmät toimeentulotuen saajissa.

 

Hollolassa toimeentulotuen saajia vuonna 2010 oli 1055 henkilöä. Se tekee 48 henkilöä tuhatta asukasta kohti. Keskimääräinen toimeentulotuen suuruus oli 261€/henkilö/kuukausi. Vertailun vuoksi Lahdessa toimeentulotukiasiakkaita vuonna 2010 oli 10 827, eli 82 henkilöä tuhatta asukasta kohden. Lahdessa keskimääräinen toimeentulotuen suuruus per henkilö per kuukausi oli 286€.

 

Kelan mukaan työttömyyspäivärahaa saavia oli joulukuun 2011 lopussa yhteensä 155 400 henkilöä. Vuoden 2014 lopussa työmarkkinatukea sai 119 900 henkilöä, mikä on 7 200 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat kaksi eri etuisuutta. Työmarkkinatuen saajien määrä kasvaa edelleen. Vuonna 2015 työmarkkinatuen suuruus on keskimäärin 705€/kk ilman lapsikorotusta. Veroa siitä maksetaan 20%. Työttömyysturvan menot ovat kasvaneet huomattavasti viimeiset kaksi vuotta. Puhumme isosta joukosta heikkotuloisia ihmisiä.

 

Tutkimusten mukaan köyhyys heijastuu monin eri tavoin ihmisten hyvinvointiin kaikissa ikäryhmissä. Köyhillä on myös muita suurempi riski syrjäytyä yhteisöllisestä osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Köyhyyden syitä on monia; esimerkiksi työttömyys, terveyden menetys, konkurssi tai perhesuhteiden muutos. Usein taustalla on siis huono onni.

 

Vaikka perussuomalaiset ovat viime aikoina ansiokkaasti tuoneet esille köyhien, tuhannella eurolla kuukaudessa elävien, ihmisten asiaa, niin alle tuhannella eurolla eläviä on myös huomattavan paljon. Leikataan jo viimein ulkomaille menevistä rahavirroista ja aletaan auttaa omia kansalaisiamme! Haastan kaikki ehdokkaat ja tulevat kansanedustajat edistämään köyhien toimeentuloa puoluekirjan väriin katsomatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Suomalainen toimeentulotuen saaja kuuluu kaikkine etuineen helposti maailman reaalisesti suurituloisimpaan viidennekseen. Pitäisikö kuulua suurituloisimpaan prosenttiin että kukaan olisi tyytyväinen?

Keskituloisella jää käteen pari tonnia kuussa ja helsinkiläisen toimeentulotukiasiakkaan tulot ovat nettona noin 1200e. Eikö kukaan jaksa tajuta että raha ei kasva puissa? Onko tosiaan tonni liian vähän ei-minkääntekemisestä?

Ei helvetissä ole. Tuntuu että koko Suomi on menettänyt suhteellisuudentajunsa ja itkeä pillittää kurjuutta jota ei ole elinaikanaan nähnytkään. Ihme porukkaa.

Erkko Korppaanmäki

toimeentulotuki
eläkeläiset
työttömyyspäiväraha
työmarkkinatuki
lapsikorotus

Siinä kirjoituksesta poimittuja tulonsiirtoja, joita monisatatuhatpäinen virkamieskuntamme pyörittelee: kerää veroja, ottaa omansa ja jakaa osan hakemuslomakkeiden perusteella eteenpäin.

Kirjoittajalle tällainen järjestelmä näyttää olevan erinomainen. Lisää pitäisi vielä saada kerättyä ja jaettavaa. Sosialismia. Toinen näkökulma voisi tietysti olla liberaali talous ja vastuu itsestään ja elämästään.

ulf fallenius

Alle 20000 euron vuositulot verovapaaksi ja perustuloa 1000 euroa kuussa niin köyhyys olisi poistettu onko tekijöitä väitän että ei.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

On helppo syyllistää köyhiä. Mainitsin suurimpina ryhminä toimeentulotukiasiakkaissa eläkeläiset ja opiskelijat. Nykyiset eläkeläiset ovat tehneet pitkän uran työelämässä. Opiskelijat vasta opiskelevat ammattiin. Molempia ryhmiä pitää tukea ja kumpikaan ryhmä ei ole yhteiskunnan vapaamatkustajia.

Viime vuosina huomattavan monelta on lähtenyt työpaikka alta yt-menettelyn seurauksena. Puhutaan pääasiassa duunareista. Työpaikkojen tarjonta tällä hetkellä on huomattavasti vähäisempää, kuin kysyntä. Meillä Hollolassa työttömyysprosentti on "vain" 12. Naapurissa Lahdessa se on lähes 20.

Viime vuosina pk-yrityksiä on kaatunut tuhatmäärin. Nämä yritykset ovat toimineet samalla työllistäjinä.

Näiden faktojen lisäksi toimin luottamustoimessani viiden kunnan yhteisessä perusturvalautakunnassa, jossa käsittelemme myös sotepuolen oikaisuvaatimukset mm. toimeentuloasiakkaiden osalta. Tiedän, millaisissa ahdingoissa ihmiset ovat. Harmittaa usein, miten huonosti järjestelmämme tukee niitä, jotka oikeasti yrittävät. On ostettu asunto tai perustettu firma hyvinä aikoina ja sitten on lähtenyt työpaikka, kaatunut firma tai mennyt terveys ja jääty velkoihin, joita ei pystytä maksamaan sosiaalietuuksilla. Tai yritetään opiskella, mutta asuntojen vuokrat ovat niin korkeita, että suurin osa tuloista menee vuokran maksuun. Tai jos asunto on kohtuuhintainen ja usein julkisten kulkuneuvojen ulottumattomissa, ei ole varaa kulkemiseen kouluun tai keikkatyöhön. Puhumattakaan heistä, joilla on mennyt terveys, mutta ei ole rahaa ostaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Esimerkkejä riittää loputtomiin.

En minäkään puolusta heitä, jotka laiskuuttaan elävät sosiaalietuuksien varassa. Onneksi he ovat vähemmistö etuusasiakkaissa.

Pekka Pylkkönen

Sossu maksaa lääkkeet ja vuokrat joten on aivan turha puhua etteikö porukalla olisi niihin varaa. Viime vuodet tässä maassa ei ole mitään muuta tehtykään kuin huomioitu köyhimpiä. Ainoastaan kahden alimman (ja firmojen myynnistä johtuvien myyntivoittojen myötä myös yhden ylimmän) tulodesiilin tulot ovat reaalisesti nousseet.

Koko työväestön reaalitulot ovat käytännössä laskeneet ja sitten joku kehtaa vinkua ettei tuillaeläjiä huomioida tarpeeksi.

Jos joku tuillaeläjä on tehnyt 30 vuotta duunia niin eipä sitä tarvitse hävetä lainkaan. Mutta nyt ei kyllä ole varaa ruikuttamiseenkaan.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Minua tässä eniten häiritsee se, että järjestelmä ei tue yrittelijäitä köyhiä.
Ei ehkä kannata noin ylimielisesti suhtautua, koska itsellekin voi tapahtua jotain sellaista, jonka seurauksena tulee köyhyys.

Toimituksen poiminnat